Us tornem a saludar, famílies del Col.legi Sant Vicenç! En aquesta nova edició del recull d’informacions i recursos que us oferim des del DPO, comencem tot desitjant-vos que tots i totes gaudiu de bona salut i d’un estat d’ànim positiu ara que s’ha iniciat el procés de desconfinament. Som-hi!
Recordeu que, cada setmana, la Maria Gallart (logopeda i MEE de l’escola) comparteix amb vosaltres un recull d’activitats logopèdiques adreçades a l’alumnat d’educació infantil i del cicle inicial sota el títol Coronalogopèdia, a les quals hi podeu accedir mitjançant l’enllaç inserit al missatge que rebeu via Telegram.
Per altra banda, tingueu en compte que la Pilar Díaz -psicòloga de l’equip- resta a la vostra disposició per atendre on line les consultes que li vulgueu fer. A més, aquí us adreça aquestes paraules:
L’ AUTOESTIMA EN ELS INFANTS
L’autoestima és el valor que ens donem a nosaltres mateixos. En el nen/a, l’autoestima és el motor del seu comportament, cosa per la qual actua amb l’objectiu de afirmar la seva autoimatge i la imatge que tenen els altres d’ell/a mateix.
L’autoestima es desenvolupa durant tota la vida, però de manera especial entre els 3 i els 10 anys, tant a casa com a l’escola i en d’altres àmbits socials.
Es va construint a partir tant de les experiències viscudes com dels missatges que arriben de l’entorn.
Podem dir que un nen/a té una baixa autoestima quan creu que no és valuós i desconfia de les seves possibilitats a l’hora d’afrontar les dificultats.
Alguns senyals que ens poden fer pensar/observar que un nen/a té l’autoestima baixa són:
I què és allò que pot contribuir a la formació d’una baixa autoestima? Doncs, entre d’altres factors podríem assenyalar-ne per una banda, els problemes d’aprenentatge en diferents àmbits (escola, autonomia…), causats per les experiències repetides de fracàs. I, per un altre cantó, la crítica patològica: que prové de les primeres experiències de socialització del nen/a amb els seus pares, que li ensenyen quines conductes són acceptables i quines no ho són, mitjançant la seva aprovació o el seu rebuig. El nen/a pot viure la retirada de l’aprovació dels progenitors com la desaparició de l’estimació envers ell/a. I a més, si creu que és dolent, es formarà un autoconcepte negatiu.
Les actituds i conductes que generen una crítica patològica són:
La propera setmana parlarem de com fomentar una bona autoestima.
A continuació, aquesta és la selecció d’enllaços que hem fet per a vosaltres:
→orientacions al voltant de l’alimentació en nens i nenes amb TEA, però també útils per a la diversitat d’infants.
I finalitzem amb una brevíssima xerrada de Victor Küppers, un professional que sempre és interessant escoltar: https://www.youtube.com/watch?v=DJ9NfkXcJ3Q