Aportacions del DPO a la CORONACRISI (4/05 -10/05)

Aportacions del DPO a la CORONACRISI (27/04 -3/05)
27 d'abril de 2020
En Teo J. és l’ajudant científic a “Dinàmiks fet a casa” del super3
3 de maig de 2020
Aportacions del DPO a la CORONACRISI (27/04 -3/05)
27 d'abril de 2020
En Teo J. és l’ajudant científic a “Dinàmiks fet a casa” del super3
3 de maig de 2020

Aportacions del DPO a la CORONACRISI (4/05 -10/05)

Com afrontar els conflictes amb la comunicació afectiva

La convivència i la interrelació amb els altres poden desencadenar conflictes, sobretot en situacions extremes com ara el confinament. És per això que us volem transmetre uns principis bàsics que ens poden ajudar a gestionar o evitar conflictes:

  1. Identifiqueu en quins moments podeu atendre a raons per a trobar solucions i buscar busqueu un espai de mutu acord amb l’objectiu de parlar dels temes que generin conflictes.
  1. Realitzeu una critica constructiva, dirigida a la conducta i no a la persona. Cal centrar-se en parlar del problema sense desacreditar l’altre; les etiquetes desencadenen defenses.
  1. Plantegeu preguntes obertes en lloc de preguntes tancades i  culpabilitzadores, tot procurant evitar les acusacions.
  1. Feu peticions més que no pas demandes. En cas que el conflicte ja existeixi, en comptes de formular una queixa, feu una proposta.
  1. No acumuleu emocions negatives sense expressar-les, ja que és probable que esclateu amb molta hostilitat en algun moment.
  1. Centreu-vos en el problema actual i no traieu temes passats que no ajuden a resoldre el que ara us preocupa.
  1. Eviteu les generalitzacions i no feu servir termes com ara “sempre” o “mai”. Per exemple, és preferible dir “últimament no fas bé la neteja” en lloc de “mai fas bé la neteja”.
  1. Acompanyeu allò que dieu amb gestos, expressió facial, etc. La manera com ho dieu és important.
  1. Responsabilitzeu-vos del que feu o sentiu sense justificar-vos ni donant la culpa a d’altres persones o factors.
  1. Practiqueu l’empatia i la comprensió: cada membre de la família pot tenir la seva pròpia manera de reaccionar envers una mateixa situació.
  1. Per últim, cuideu-vos a vosaltres mateixos, tot fent activitats que us facin sentir bé. Cal ser conscients que és la vostra responsabilitat gestionar les emocions estressants que sentiu i que el vostre benestar aportarà benestar als qui us envolten. 

I ara, us convidem a clicar a aquests enllaços:

respostes de Protecció Civil a preguntes i dubtes respecte de la sortida autoritzada als menors de 14 anys.

     Acabem aquesta edició de les Aportacions del DPO a la coronacrisi amb un conte infantil creat per la psicòloga Carmen Esteban (http://www.mipsicologainfantil.es/) que explica als més petits quines normes cal seguir abans, durant i després de l’hora de sortida diària permesa des del passat diumenge 26 d’abril. Esperem que us agradi!

L’ÓS LLAMINER, CARMEN ESTEBAN