Aportacions del DPO a la CORONACRISI (27/04 -3/05)
27 d'abril de 2020En Teo J. és l’ajudant científic a “Dinàmiks fet a casa” del super3
3 de maig de 2020Com afrontar els conflictes amb la comunicació afectiva
La convivència i la interrelació amb els altres poden desencadenar conflictes, sobretot en situacions extremes com ara el confinament. És per això que us volem transmetre uns principis bàsics que ens poden ajudar a gestionar o evitar conflictes:
- Identifiqueu en quins moments podeu atendre a raons per a trobar solucions i buscar busqueu un espai de mutu acord amb l’objectiu de parlar dels temes que generin conflictes.
- Realitzeu una critica constructiva, dirigida a la conducta i no a la persona. Cal centrar-se en parlar del problema sense desacreditar l’altre; les etiquetes desencadenen defenses.
- Plantegeu preguntes obertes en lloc de preguntes tancades i culpabilitzadores, tot procurant evitar les acusacions.
- Feu peticions més que no pas demandes. En cas que el conflicte ja existeixi, en comptes de formular una queixa, feu una proposta.
- No acumuleu emocions negatives sense expressar-les, ja que és probable que esclateu amb molta hostilitat en algun moment.
- Centreu-vos en el problema actual i no traieu temes passats que no ajuden a resoldre el que ara us preocupa.
- Eviteu les generalitzacions i no feu servir termes com ara “sempre” o “mai”. Per exemple, és preferible dir “últimament no fas bé la neteja” en lloc de “mai fas bé la neteja”.
- Acompanyeu allò que dieu amb gestos, expressió facial, etc. La manera com ho dieu és important.
- Responsabilitzeu-vos del que feu o sentiu sense justificar-vos ni donant la culpa a d’altres persones o factors.
- Practiqueu l’empatia i la comprensió: cada membre de la família pot tenir la seva pròpia manera de reaccionar envers una mateixa situació.
- Per últim, cuideu-vos a vosaltres mateixos, tot fent activitats que us facin sentir bé. Cal ser conscients que és la vostra responsabilitat gestionar les emocions estressants que sentiu i que el vostre benestar aportarà benestar als qui us envolten.
I ara, us convidem a clicar a aquests enllaços:
- https://drive.google.com/a/csantvicens.cat/file/d/1WbYSYoEWZWqZWu4lm3IzIBjsWIubCmx1/view?usp=drivesdk →joc de taula per fer en família (s’ha d’imprimir).
- https://www.atrapalo.com/houdinis/ciencia-y-manualidades/?utm_medium=email&utm_campaign=20200427&utm_content=202004271120112&utm_source=envio_especial&utm_term=129975→recull molt variat d’activitats per a realitzar amb nens i nenes: des d’aprenentatges científics a robòtica, passant per manualitats.
- https://instagram.com/pallapupas?igshid=cqzfe10kdz1e→Operació contagi dels pallapupas: sèrie de vídeos online i connexions en directe amb recursos per sobreviure a la quarantena, creats per aquesta ONG.
- https://www.nuvol.com/agenda/activitats-culturals-que-pots-fer-malgrat-el-coronavirus-87463→llistat de propostes culturals que es poden fer des de casa.
- https://tinyurl.com/y7hkvxpp→reflexions d’en Jordi Roca respecte de què estem aprenent mentre estem confinats.
- https://confinapp.cat/→aplicació que dóna un servei personalitzat en relació a la crisi de la COVID-19.
→respostes de Protecció Civil a preguntes i dubtes respecte de la sortida autoritzada als menors de 14 anys.
Acabem aquesta edició de les Aportacions del DPO a la coronacrisi amb un conte infantil creat per la psicòloga Carmen Esteban (http://www.mipsicologainfantil.es/) que explica als més petits quines normes cal seguir abans, durant i després de l’hora de sortida diària permesa des del passat diumenge 26 d’abril. Esperem que us agradi!