Benvinguda al curs 2023-2024

S’està construint una nova cuina
12 de juliol de 2023
Objectius preferents del curs 2023-2024
12 de setembre de 2023
S’està construint una nova cuina
12 de juliol de 2023
Objectius preferents del curs 2023-2024
12 de setembre de 2023

Benvinguda al curs 2023-2024

En nom de la Fundació Educativa Esteve Casals, us dono la benvinguda al curs 2023-2024. 

Iniciem un nou curs amb la novetat de poder gaudir d’una nova cuina. Aquest projecte, fruit del treball dels darrers dos anys, ja és una realitat i desitjo que ajudi a millorar l’alimentació dels infants i mestres de la nostra escola durant el temps del migdia. 

Aquest fet m’ha portat a pensar sobre les ideologies que alimenten la societat en la qual vivim. Una societat que, massa sovint, ens tracta com a objectes de consum i ens crea necessitats fictícies en què l’omnipresència de la publicitat s’encarrega d’alimentar-nos constantment de novetats i modes que ràpidament caduquen. El fet de trobar-nos en una societat en la qual imperen els desitjos i els capricis, fa que tinguem un comportament que ens condueixi a la superficialitat i el conformisme. L’objectiu maliciós que hi ha al darrere és que associem falsament aquesta pràctica amb l’obtenció de la satisfacció i la felicitat personal. Moltes de les institucions que ens governen, fins i tot allunyant-se del mètode científic, ens alimenten dient-nos incessantment que som i necessitem el que sentim. En aquest menú, deliberadament, el sentiment i la voluntat es confonen amb la realitat.

Els nostres infants, com a grans observadors, són els clients principals als qui va adreçat aquest grup d’aliments, ja que -com que estan en un procés de creixement que, a poc a poc, va formant la seva personalitat- són fàcilment manipulables. Els infants no només aprenen d’allò que se’ls diu, sinó que perceben el comportament dels adults; per tant, com a models per als nens, no pot haver-hi una contradicció entre allò que es fa i allò que es proclama. És responsabilitat de l’adult inculcar a l’infant el sentit crític i selectiu d’allò que el nen veu, i molt més en aquest temps en què aquesta pràctica es veu dificultada per la presència constant d’un internet majoritàriament sense filtre que s’ha instal·lat en les vides dels menors, atorgant així un grau de llibertat en el consum comunicatiu que els deixa totalment desprotegits davant una absència de control per part dels principals educadors de l’infant. 

Però, davant d’aquest bombardeig ideològic, no podem oblidar que  l’ésser humà ha estat creat amb cos i ànima. Un cos que tendeix a l’egoisme i busca satisfer les necessitats immediates i una ànima que, en el fons del nostre cor, ens diu que una vida amb sentit transcendeix la satisfacció dels desitjos materials. Com a educadors tenim el deure de protegir el nostre alumnat d’aquest menjar que pretén alimentar el cos oblidant-se del veritable aliment que els donarà la felicitat, l’aliment de l’ànima

Però, com podem ajudar els nostres alumnes a alimentar l’ànima? Doncs ensenyant-los a:

a) Contemplar les meravelles de la creació com un immens regal que cal admirar i respectar.

b) Cultivar la interioritat amb la pràctica del silenci, l’escolta i l’oració. 

c) Organitzar el temps per poder gaudir de les petites coses, passant estones jugant amb els amics, escoltant-los i dialogant amb ells.

d) Fer dejuni de les pantalles i mantenir-se actiu amb altres activitats com, per exemple, fer esport, escoltar música, llegir bons llibres, etc.

e) Ajudar els altres sense esperar res a canvi. Visitar el malalt, donar menjar al qui té fam, ensenyar el qui no sap, consolar el qui pateix, acollir el foraster, etc. 

f) Tractar bé les persones i respectar-les, especialment aquelles que són més dèbils.

g)  Demanar perdó, una virtut que ens allibera de la ira, el dolor i el ressentiment.

h) Ser agraït amb la vida que hem rebut com un do.

Tots aquests aliments no contenen calories, però alimenten el nostre cor i ens regalen poder experimentar que donar-se gratuïtament no és cap pèrdua, tot al contrari: una persona experimenta la veritable felicitat quan es dona als altres. Aquest aliment espiritual és el que ens regala la pau interior.

Ben tornats, i que tingueu un bon inici de curs!

Sergi Sales

President de la Fundació Educativa Esteve Casals

Sant Vicenç dels Horts, 5 de setembre de 2023