Notícies Fundació Educativa Esteve Casals – Setembre 2020

A poc a poc ens adaptem a la nova escola
18 de setembre de 2020
A P4 ja tenim nom de la classe.
2 d'octubre de 2020

Notícies Fundació Educativa Esteve Casals – Setembre 2020

En nom de la Fundació Educativa Esteve Casals, us donem la benvinguda al curs 2020-2021 i aprofitem l’avinentesa per a compartir amb vosaltres les informacions següents:

 • Acomiadem un curs inoblidableEl passat curs 2019-2020  costarà d’oblidar. La pandèmia que ens ha tocat viure ha esdevingut una novetat per a tots nosaltres i ningú no s’esperava que hauríem de mantenir tancada físicament el centre educatiu durant el darrer trimestre a causa del confinament. Però crec que aquests esdeveniments ens han fet créixer com a escola. Moltes vegades creiem que ho podem tot i que som amos de la nostra vida, però un petit virus ens ha demostrat el contrari: ha posat de manifest la nostra debilitat i ens ha convidat a ser humils i entrar en l’obediència, cosa que tant ens costa. Aquesta situació ha trasbalsat molts dels plans i projectes que teníem programats. Però, sobretot, ens ha posat a prova a totes les persones que formem part del Col·legi Sant Vicenç.

  En iniciar un nou curs, voldria recordar tots els membres de la nostra comunitat educativa i els seus familiars que al llarg d’aquest temps han sofert la malaltia, i també tots aquells que han fet el traspàs a la Casa del Pare. Que puguin gaudir de l’esperança de la vida eterna.

  Davant el sofriment que moltes de les famílies de la nostra escola van viure durant el llarg període de confinament, la tasca que el centre ha dut a terme per apropar-se a elles ha estat un instrument transmissor d’esperança.

  El maneig d’aquesta situació va ser força complex, ja que es van haver de gestionar els aspectes emocionals, laborals i econòmics de tots els membres de la comunitat educativa, a la vegada que l’escola no s’aturava i, encara que a distància, continuava amb la seva activitat lectiva, administrativa i de comunicació. Des del primer moment, la titularitat del col·legi va tenir clar que la seva tasca prioritària era atendre els alumnes i les seves famílies, vetllar per la viabilitat econòmica de l’escola i acompanyar els treballadors del centre en les seves necessitats. I crec que així es va poder fer, perquè les famílies i els treballadors de l’escola valoren positivament la tasca duta a terme en aquest període.

  El darrer trimestre del curs passat no va ser fàcil, però va servir per a fer palesa la qualitat humana de les persones que formen part de la comunitat del Col·legi Sant Vicenç. Vam poder veure com hi ha moltes persones que s’estimen l’escola i han dedicat el seu temps més enllà de la jornada laboral per tirar endavant malgrat la complicada  situació. Vull donar les gràcies als membres del Patronat i de l’Equip Directiu per la bona gestió que han dut a terme en aquestes circumstàncies. Als mestres que, tot i les dificultats per a conciliar la vida familiar i laboral, han treballant llargues jornades, preocupant-se pels seus alumnes i les seves respectives famílies. Tot i estar confinats, han “desconfinat” el seu cor per obrir-lo al altres. Al Departament de Comunicació, que ha realitzat una gran tasca per tal de fer arribar tot tipus d’informacions a les famílies. Al personal d’administració, pel suport incondicional en la presa de les difícils decisions econòmiques que hem hagut d’assumir i per l’atenció personalitzada que han donat a aquelles famílies amb més necessitats. A l’AMPA, per estar en contacte amb les famílies, atenent-les i acompanyant-les. A les mares delegades, que han desenvolupat la funció de mediació entre l’escola i les famílies i ens han fet costat a l’hora de prendre decisions. Finalment, m’agradaria donar les gràcies a aquelles famílies que ens han fet confiança en aquests moments tan difícils per a tots.

  Tot i viure unes circumstàncies adverses, amb l’escola físicament tancada i sense haver pogut organitzar una Jornada de Portes Obertes presencial, la dedicació i l’esforç de tots els membres de la comunitat educativa ha donat els seus fruita i de forma que podem valorar les 53 preinscripcions que hem tingut al nostre centre  per al proper curs  com tot un èxit. Des del confinament, hem sabut ser transmissors del Caràcter propi i del Projecte educatiu de la nostra escola.


 • Iniciem un nou curs plens d’il·lusionsEl passat 14 de setembre vam poder viure un moment històric: l’inici del curs 2020-2021. Després de més de sis mesos a casa, els nostres alumnes van poder retornar a l’escola.  Tots els mestres i el personal d’administració i serveis esperàvem aquest dia amb il·lusió. Un cop superats els moments difícils viscuts durant el llarg període de confinament del curs  anterior, teniem moltes ganes d’acollir l’alumnat. El nostre Caràcter propi parla de l’actitud d’acolliment, en especial a les persones amb més dificultats. Per aquest motiu, vàrem preparar l’acollida de l’alumnat amb amor pedagògic. Acollir amb una mirada d’amor va més enllà de qualsevol corrent pedagògic i projecte educatiu. Aquesta mirada del mestre té la capacitat de commoure el cor de l’alumne i de transformar-lo, perquè una persona que se sent estimada experimenta la veritable pau. 

  Finalitzàrem el curs 2019-2020 força cansats i el camí fins el dia d’avui no ha estat senzill. L’Administració no ens posa les coses fàcils. Des de finals del curs passat i fins al dia d’avui, els Departaments de Salut i d’Educació actualitzen les normatives constantment. Ens costa acostumar-nos aquesta incertesa perquè implica viure en la inseguretat i això mostra les nostres pors i debilitats. Per aquest motiu, la direcció del centre, els mestres i el personal d’administració i serveis han fet un gran esforç durant tot aquest temps per elaborar un Pla d’organització amb la finalitat d’oferir a l’alumnat i a les seves famílies una escola sanitàriament segura i pedagògica i socialment profitosa

  La pandèmia mundial en què estem immersos ens fa present la mort i la nostra petitesa. Ha causat un gran impacte social, sanitari i econòmic  en tota la societat. Tot i això, també  ens ha fet valorar la vida, ens ha fet créixer com a persones i ens ha unit com a comunitat educativa.

  Per això, especialment aquest curs, és molt important que els diferents estaments que representen al conjunt de l’escola (AMPA, Claustre, direcció, PAS i Fundació) treballin units fent comunitat i rebin el suport de totes les famílies. El futur és incert i de ben segur que al llarg de l’any passarem per moments difícils on necessitarem l’ajut de l’altre. En aquest sentit, podeu  comptar sempre amb el suport i l’ajuda de la titularitat de l’escola. 


 • Relleu de l’Equip directiuDesprés de dotze anys com a director al servei de l’escola, el Jaume Folqué ha deixat la direcció del centre  i ha passat el relleu al Manel Vidal.  El Jaume, com a bon cristià, al llarg d’aquests anys ha concebut la tasca de director no com un càrrec, sinó com una missió que Déu li ha regalat per servir els altres. Com a ferm defensor del Caràcter propi de l’escola, sempre ha tingut el cor obert a les persones, ha sabut escoltar i acollir. Durant el seu càrrec ha treballat intensament per aportar una professionalitat en la gestió de l’escola. Ha creat un ordre, una organització, una coordinació i ha sistematitzat els processos i actualitzat les normatives. Ha elaborat el Projecte educatiu de l’escola que avui tenim i que està inspirat en el nostre Caràcter propi. En aquests anys com a director també ha introduït la cultura avaluativa, la importància de l’anàlisi dels resultats i la transparència en les informacions. Ha potenciat la innovació pedagògica i l’ús de les tecnologies. Ha cregut en la unitat dels diferents òrgans de govern que formen l’escola -Patronat, AMPA i Equip Directiu-, els quals sempre ha defensat. Ha promogut la imatge externa de l’escola al poble i la bona relació amb la Inspecció educativa. 

  Tota aquesta gran tasca ha donat com a fruit uns bons resultats acadèmics i de matriculació. Per tant, és molt important que aquest llegat no es perdi. Cal recollir-lo i seguir treballant mirant cap endavant. Ser director és una gran responsabilitat. De ben segur que em deixo molts altres aspectes, però per tot això i moltes coses més, gràcies, Jaume.

  Aquest curs donem la benvinguda a un nou Equip directiu format per la Mónica Español que continuarà sent la responsable del Departament psicopedagògic i d’orientació, la Laia Mèlich exercirà el càrrec de cap d’estudis d’infantil i primària, i el Manel Vidal que serà el director pedagògic. El nou Equip directiu inicia el seu projecte en un curs molt complex. És per aquest motiu que des de la Fundació Educativa Esteve Casals els donem tot el nostre suport i continuarem treballant amb ells pel bé de l’escola.  

  *En la reunió del Patronat celebrada el passat 9 de juliol de 2020 es va fer entrega d’un llibre recordant part  la tasca realitzada pel Jaume Folqué durant aquest anys i que podeu consultar en aquest enllaç:


 • Jubilació d’un mestre de mestresEl curs 2019-2020 també ha estat especial perquè s’ha jubilat un mestre de mestres. El nostre estimat Toni Prats que ha estat 40 anys al servei de la nostra escola aportant imaginació pedagògica.  Un mestre avançat als seus temps, un innovador. Una persona amb vocació que copsava la mirada de l’alumne de tal manera que el noi o la noia se sentien estimats i, per tant, amb predisposició per a aprendre. El Toni ha sabut acollir tot l’alumnat, però ha mostrat una sensibilitat especial per als alumnes amb més dificultats. Pacient, servicial i amb bon humor, ha sabut com ningú utilitzar el joc com a mitjà per a aprendre. D’aquesta manera, els alumnes eren conscients dels seus aprenentatges i manifestaven que amb el Toni s’aprenia jugant.

  El Toni ens deixa un llegat que va molt més enllà de tot el que hagi pogut aportar a l’escola, perquè és un exemple de com ha de ser un mestre d’acord amb el Caràcter propi de la nostra escola. Desitgem que continuïs vinculat al col·legi, Toni, perquè necessitem persones com tu en les quals les futures generacions de mestres es puguin emmirallar. Gràcies, Toni, per tot el que has fet pel Col·legi Sant Vicenç, el qual segueix tenint les portes obertes per continuar aprenent de tu.

  *En la reunió del Patronat celebrada el passat 9 de juliol de 2020 es va fer entrega d’un llibre recordant part  la tasca realitzada pel Toni Prats durant aquest anys i que podeu consultar en aquest enllaç:


La Fundació posa a la vostra disposició la nostra adreça de correu electrònic per a qualsevol suggeriment o proposta de millora que tingueu: feec@csantvicens.cat.

Us desitgem un bon començament de curs!

Sergi Sales
President del Patronat i titular del Col·legi Sant Vicenç
5 d’octubre de 2020