Recordem amb emoció Mossèn Mateu

Visita a la policia I4
6 de juny de 2023
Objectius de la Fundació
11 de juliol de 2023
Visita a la policia I4
6 de juny de 2023
Objectius de la Fundació
11 de juliol de 2023

Recordem amb emoció Mossèn Mateu

El 14 de juny de 2023, a primera hora de la tarda, ens va arribar la trista notícia del traspàs de Mn. Mateu Santacana i Capella, que fou rector de la parròquia de Sant Vicenç Màrtir durant 37 anys (1978-2015). Els últims vuit anys de la seva vida els havia dedicat al servei de les parròquies de Sant Antoni i Santa Maria de la Geltrú, pertanyents al municipi de Vilanova i la Geltrú. El passat 1 d’abril havia celebrat el seu norantè aniversari.

Mossèn Mateu -exemple de generositat i de fidelitat al seu ministeri sacerdotal- va mantenir una estreta relació amb el Col·legi Sant Vicenç. Va exercir com a mestre de religió en diferents nivells de l’etapa d’educació primària i va formar part del Departament de Pastoral. Des de 1979 fins a 2013, va ser consiliari de les juntes de l’Associació Catòlica de Pares de Família (ACPF), i, des de 2013 fins a 2015, membre del primer Patronat la Fundació Educativa Esteve Casals. Testimoni de molts aniversaris, inauguracions, commemoracions i altres actes festius, mossèn Mateu va vetllar sempre perquè el nostre centre mantingués el seu ideari cristià. Interessat per la vida de l’escola, va saber estar al costat dels seus dirigents quan s’havien de prendre decisions importants.

Convé recordar que, amb motiu del seu comiat com a rector del nostre poble, la Fundació Educativa Esteve Casals li va fer ofrena del llibre Mossèn Mateu i el Col·legi Sant Vicenç. Records d’una relació entranyable (1979-2015), que aplega records gràfics i escrits de la relació entre el sacerdot i la nostra escola des de l’11 d’octubre de 1979 -data de la seva incorporació oficial com a consiliari de la Junta de l’ACPF- fins al 15 d’octubre de 2015, en què va ser convocat per última vegada a la reunió del Patronat de la Fundació. Es tracta d’un document d’una gran qualitat i bellesa, prologat per Joan Capdevila Vives, primer president del Patronat, que també inclou els testimonis d’algunes persones de la comunitat educativa que van voler deixar constància del seu agraïment “envers un mossèn estimat que ha passat per Sant Vicenç fent el bé”. Unes paraules que avui, encara trasbalsats per la notícia de la seva mort, rellegim amb viva emoció.

 Que Déu l’aculli en la seva pau.

Sergi Sales
President de la Fundació Educativa Esteve Casals